10.3 C
Lazarevac

Alimpijević: Termoelektrane se nesmetano snabdevaju ugljem

Požar na kopu „Tamnava Zapadno polje“ u RB Kolubara izbio je u ponedeljak u 21 čas i 15 minuta. Brza reakcija vatrogasaca Kolubare i drugih vatrogasnih ekipa omogućila je da se požar lokalizuje oko dva sata ujutru i u njemu nije bilo povređenih, izjavio je direktor površinskih kopova Srđan Alimpijević. Havarija se dogodila na odlagaču 3, gde je došlo do požara na traci 2 i bunkera između trake 2 i trake 3.

Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca jutros oko 2 sata ugašen je požar koji je sinoć oko 22 časa izbio na traci 3 odlagača na kopu „Tamnava Zapadno polje“ u RB Kolubara. Vatru je gasio 21 vatrogasac sa 10 vatrogasnih vozila i specijalnim vozilom sa dronom. Preko 17 cisterni vode su bile na mestu požara. Ovom prilikom Alimpijević se zahvalio svim vatrogasnim ekipama koje su učestvovale u gašenju požara.

Srđan Alimpijević, direktor površinskih kopova

Zahvaljujem se vatrogascima Kolubare i ostalim vatrogasnim ekipama. Požar je prijavljen u 9:17, posle 11 minuta je stiglo prvo vozilo, a odmah zatim i sva ostala vozila. U gašenju požara je učestvovalo 10 vatrogasnih vozila Kolubare i ostala vatrogasna vozila iz drugih jedinica. Preko 17 cisterni vode bile na mestu požara. Veliku zahvalnost svim službama i radnicima koji su se nasli tu i pomagali u gašenju požara, sprečile su sasvim sigurno veću havariju- izjavio je Srđan Alimpijević.

Tamnava – Zapadno polje je najvažniji i najproduktivniji površinski kop za snabdevanje obrenovačke Termoelektrane „Nikola Tesla“ ugljem. Sinoć oko 22 časa izbio je požar na odlagaču 4 AERS 12 000, što je dovelo do havarije na traci 2 i bunkeru između trake 2 i trake 3. Tokom ove havarije u potpunosti je oštećena traka 2, dok traka 3 u dužini od 60 m nije havarisana u celosti, 40 m je oštećeno dok je 20 m ostalo neoštećeno, izjavio je direktor površinskih kopova Srđan Alimpijević i dodao da se još uvek ne može govoriti kolika je novčana šteta koja je prouzrokovana ovim požarom.

Alimpijević je istakao da će se ugalj nesmetano otkopavati i prevoziti ka Termoelektrani Obrenovac i da se u narednom periodu očekuje osposobljavanje jalovinskog sistema. Tamnava Zapadno polje u RB Kolubari neće osetiti zastoj rekao je Alimpijević.

Sada nas čeka osposobljavanje jalovinskog sistema. Ono što je sasvim sigurno što mogu da kažem da Tamnava Zapad koja daje u ovom trenutku najviše uglja ka termoelektrani neće osetiti zastoj na odlagaču. Već je dogovorena rekonstrukcija i počele su pripreme da što pre ponovo pustimo jalovinski sistem. S obzirom na vremenske uslove i složenost konstrukcije, u narednim nedeljama u rad ćemo uključiti zamenski odlagač – objasnio je Alimpijević.

U požaru nije bilo povređenih radnika. Alimpijević kaže i da je u toku procena štete, da će odlagač biti popravljen, ali najvažnije je što je odmah pronađeno rešenje i ugljeni bageri mogu da rade bez zastoja. Sve nadležne službe su na terenu i istraga o uzroku požara je u toku.

lazarevac.info / geminfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti