4.8 C
Lazarevac

Danas su Mladenci – Žene obavezno uradite jednu stvar da biste imali dug i srećan život

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih koji je u narodu poznatiji kao Mladenci.

Praznik je posvećen sećanju na 40 vojnika, koji su 320. godine za vreme cara Likinija mučenički postradali za Hristovu veru, jer su prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je u narodu ovaj dan prihvaćen kao praznik na koji mladi supružnici u svoj dom primaju goste, koji im po narodnom običaju donose poklone i na taj način mladencima pomažu na početku braka, odnosno života u bračnoj zajednici.

Takođe veruje se da domaćice na današnji dan pokazuju svoju umešnost i spretnost.

Mladence proslavljaju svi bračni parovi koji su se zavetovali na večnu ljubav protekle godine, a posle 22. marta. Običaj je da se na Mladence ne poziva, već gosti dolaze sami.

Danas žene mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom jer se veruje da će od toga i brak biti sladak kao med. Domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću. Kako padaju u vreme posta hrana koja se sprema mora da bude posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Pošto se praznuje u vreme buđenja proleća, mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje četrdeset Savastiljskih vojnika koji su 320. godine, uprkos izričitoj zabrani cara Likinija prešli u hrišćanstvo. Za kaznu ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, bačeni u tamnicu i na posletku su udavljeni u jezeru nadomak grada. Crkva je ovaj dan proglasila danom za njihov spomen – dan Svetih četrdeset mučenika, a u narodu je poznat kao Mladenci.

Dvadeset drugi mart posvećen je njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi na glave mladih supružnika, stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski-svaki je čovek car u svom mikrokosmosu-svojoj kući, venci mučenički-jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

U Srbiji su Mladenci počeli intenzivnije da se slave 70- tih godina prošlog veka. U današnje vreme sasvim novu dimenziju običaju daje i to što pojedini mladinci goste dočekuju u restoranu, pa se nekadašnje posluženje pretvara u gozbu ili običan kafanski jelovnik.

lazarevac.info / Ljupka Vujičić

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti