15.9 C
Lazarevac

„Domaćine, isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence“ u Biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu

Program „Domaćine, isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence“ u organizaciji Narodne biblioteke iz Osečine predstavljen je u Biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu.

Sastoji se iz više segmenata koji su nastali kao rezultat istraživačkog rada pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture pod nazivom „Predenje u osečinskom kraju“. Pre svega o samom projektu je govorila direktorka biblioteke iz Osečine, Ane Vasiljević, zatim muzejski savetnik Narodnog muzeja u Valjevu, Gordana Pajić, etnolog. Prikazan je i film o prelu koji biblioteka organizuje već desetu godinu kao i prigodna izložba vretena i preslica iz kolekcije Narodnog muzeja u Valjevu.

Pored toga što je publika mogla da uživa u divnom programu pružena je i velika podrška osečinskoj biblioteci koja kao jedina ustanova kulture u toj varošici čini velike napore u očuvanju naše kulturne baštine. Želimo im da se Osečinsko prelo nađe najpre na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a zatim i na Uneskovoj listi.

lazarevac.info

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti