15.9 C
Lazarevac

Edukacija na terenu – Studenti iz Kragujevca u RB Kolubara

Grupa studenata četvrte godine Prirodno matematičkog fakulteta iz Kragujevca posetila je Rudarski basen Kolubara.

Studenti četvrte godine ekologije u okviru predmeta Obnova i unapređenje ekosistema, ali i drugih predmeta koji se organizuju na ovom fakultetu, a koji se tiču ekologije i zaštite životne sredine, bili su u prilici da svoja znanja usavrše na terenu. Oni su, u pratnji redovnog profesora na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu,  prof. dr Aleksandra Ostojića obišli rasadnik Usluga u Baroševcu, vidikovac polja D/E, laboratoriju u Preradi i vidikovac PK Tamnava zapadno polje.

‚‚Na našem fakukltetu poklanja se velika pažnja problemima zaštite životne sredine  i razumevanju osnovnih ekoloških procesa. Mnogo toga studentima pružimo u okviru učionica i laboratorija, ali pravi utisak i prave činjenice mogu da dobiju tek na terenima. Odabrali smo RB Kolubaru kao mesto gde studenti mogu da se upoznaju sa svim posledicama delovanja na životnu sredinu, ali i sa svim mogućnostima da se ti problemi prevaziđu postupkom revitalizacije i rekultivacije. Ovde nam je jako interesantno jer smo svesni toga da privredni razvoj jedne zemlje  ne može da se unapređuje bez energetskih resursa, ali i da su posledice po životnu sredinu izuzetno velike i negativne.  Svesni smo i toga da je ovo jedan od najvećih površinskih kopova u Evropi, koji je dosta toga izmenio u odnosu na prirodne i početne uslove i zato smo doveli studente da vide kako izgleda proces dobijanja tih resursa, odnosno  iskop uglja, kao i kakve sve posledice to ima na životnu sredinu. Sa druge strane, želeli smo da pokažemo studentima da postoje različite tehnike i metode da se te negativne posledice,  koliko-toliko prevaziđu i bar delimično eksploatisane površine vrate u prvobitno, prirodno stanje.  Cilj nam je da studenti na licu mesta steknu neka praktična znanja  u kontaktu sa ljudima iz struke“ objašnjava Ostojić.

Studentkinja Vasilija Srdanović kaže da su do sada učili o ovoj temi ali da su prvi put na površinskim kopovima.

‚‚Prvo smo bili u Rasadniku  i zaista mi se sviđa kako oni funkcionišu i rade jer je fascinantno da na jednom jalovištu  može ponovo da se pojavi vegetacija i da se uopšte ne primećuje da je tu nekada bio kop. Ja mnogo volim prirodu  i volela bih da se u budućnosti bavim poslom  koji se odnosi na njeno očuvanje“ rekla je ona.

Sa gostima iz Kragujevca, RB Kolubaru obišla su i dva mladića iz Nemačke, iz programa razmene studenata, a njihov zajendički utisak je da  su ovde ljudi prijatni i druželjubivi i da je Srbija prelepa zemlja.

lazarevac.info / kissinfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti