10.3 C
Lazarevac

Izložba fotografija „Agresija u 78 slika“

U Centru za kulturu Lazarevac, u saradnji sa Bibliotekom „Dimitrije Tucović“, otvorena je izložba fotografija „Agresija u 78 slika“, kojom su sačuvani od zaborava najpotresniji trenuci stradanja Srbije i srpskog naroda tokom 78 dana NATO agresije. Ove slike zabeleželi su fotoreporteri beogradskih „Večernjih novosti“.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Povodom 20-ogodišnjice bombardovanja urađena je izložba fotografija „NATO agresije u 78 slika“, čiji je autor Zoran Jovanović Mačak, fotograf Novosti, kao i još osam njegovih kolega. U gornjem holu Centra za kulturu Lazarevac otvorena je ova izložba, u saradnji sa Bibliotekom „Dimitrije Tucović“.

Direktor Kulturnog centra Čukarica Miodrag Rakočević objašnjava da je 78 slika postavljeno jer je bombardovanje trajalo tačno 78 dana. Kroz fotografije prikazana je velika patnja naroda tokom ove agresije.

Dušan Milovanović, novinar, urednik i publicista

Novinar, urednik i publicista u penziji Dušan Milovanović, istakao je da narod NATO agresiju treba da pamti kao svedočanstvo, prvenstveno kao civilno stradanje i dodao da ove fotografije treba da nas opominju i podsećaju, ne samo na to šta je bilo, nego da stalno imamo na umu da ta opasnost u ovakvom svetu nije potpuno uklonjena i da je vrlo bitno da znamo kako se sačuvati od nekih novih takvih pretnji i izazova. Na udaru napada našli su se vojni objekti, ali i objekti civilne namene kao što su elektoenergetska postrojenja, mostovi, pruge, toplane, bolnice, pa čak i škole.

„Veliko finale srpskog naroda u 20. veku zapravo oslikava ova izložba, gde je putem oka i aparata fotoreportera Večernjih Novosti i Agencije Tanjug prikazano svih 78 dana potresne pompeje“, rekla je direktorka Biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu, Jasmina Ivanković.

V.d. direktora Centra za kulturu Lazarevac Marko Mijušković istakao je da je suštinska poruka ove izložbe da se mladima prikaže najveći zločin koji se desio 1999. godine.

Izložbu fotografija koje prikazuju stradanje ljudi i uništavanje dobara širom Srbije, građani Lazarevca moći će da pogledaju do 2. decembra u gornjem holu Centra za kulturu Lazarevac.

lazarevac.info / GEM TV

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti