10.3 C
Lazarevac

Održano predavanje za osobe sa invaliditetom

Projekat  Međuopšinske saradnje u kom učestvuju Grad Beograd, Grad Novi Sad i Gradske opšine Vračar i  Savski  Venac danas je uz podršku opštine Lazarevac i Centra za kulturu predstavljen  u Lazarevcu.  

Projekat se odnosi na ponašanje prema licima sa invaliditetom u slučaju zemljotresa ili požara. Predavač Nikola Prica sekretar Crvenog krsta opštine Vračar objasnio je o kakvom je projektu reč:

“Cilj ovog projekta je da se ukaže na to da u slučaju  katastrofa imamo i one osobe koji su najranjivije, a to su osobe sa invaliditetom. Mi ovim uputstvima koje smo sačinili upravo dajemo neke smernice kako da se najjednostavnije i najlakše postupa u slučaju zemljotresa i u slučaju požara. Naravno ovo je tek početak i imamo neku ideju da obuhvatimo i sve ostale katastrofe koje mogu da nas zadese.”

Postoje dve vrste uputstava i dve vrste predavanja. Jedna je namenjena za upravnike stambenih zajednica,  odnosu na one koji se nalazi prvi na mestu nesreće.

“Oni su tu komšije osobama sa invaliditetom i oni imaju jedan deo a drugi deo drugo upustva je namijenjeno baš osobama sa invaliditetom. Kako da se oni sami zaštite, odnosno kako njihovi bližnji da njih zaštite u slučaju zemljotresa i požara.”

Direktor lazarevačkog Centra za kulturu Marko Mijušković  je naglasio da treba da se vidi koliko je osoba sa invaliditetom i da one treba što vise da budu uključene u sve sfere života.

“Smatram da je ovo jedna veoma značajna stvar i ovo je pokazatelj da opština Lazarevac i CZK misle na ugrožene kategorije stanovništva.“

Mijušković je naglasio da Centar za kulturu i zapošljava osobe sa invaliditetom u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

lazarevac.info / kissinfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti