15.9 C
Lazarevac

Osveštan ikonopis u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Danas je u Rudovcima u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg osveštan ikonopis. Činodejstvovao je Vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom Crkvene opštine Lazarevac. Među brojnim gostima ovom činu je prisustvovao i predsednik GO Lazarevac Bojan Stević kao i predstavnici raznih udruženja iz Srbije i Crne gore.

Tom prilikom je poslužena i svečana trpeza, a nastupili su Srbski pravoslavni pojci.

Pomenuti Hram je oslikavan oko četiri godine, a oslikavali su ga nabolji ikonopisci. Ono što je za žitelje Rudovaca od velikog značaja je da je uz blagoslov Vladike šumadijskog Jovana, sa južne strane hrama oslikana ikona na kojoj je prikazano podizanje Drugog srpskog ustanka, na kojoj se nalaze likovi popa Ranka iz Rudovaca, popa Pantelije iz Vreoca i ostalih viđenijih Srba tog vremena.

S obzirom se pravoslavni hram smatra završenim tek kada je i živopisan, Rudovčani mogu da budu zadovoljni svojom parohijskom crkvom. – izavio je Stević.

lazarevac.info

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti