15.9 C
Lazarevac

Otvorena izložba radova umetnika Tomislava Petrovića i Dane Vrhovec

U galerijskom prostoru biblioteke “Dimitrije Tucović” otvorena je izložba radova umetnika Tomislava Petrovića i Dane Vrhovec.

Veče je otvorio domaćin, bibliotekar Ratko Vukelić nadahnutim govorom o umetnicima. Upoznao nas je sa biografijama umetnika, sa žalom što još ranije nismo imali prilike da vidimo ovakva dela. On je istakao i značaj umetnosti uopšte, a kako je po profesiji istoričar, podsetio je sve prisutne na helenističke i filozofske postulate o umetnosti, a ta temeljna načela potkrepio ličnim doživljajem pojedinih dela.

Naša sugrađanka, Dragana Vukmirović, arhitekta u penziji, koja je inicirala ovu izložbu, pročitala je pojedine pozitivne kritike o radu Dane Vrhovec i Tomislava Petrovića. Program je upotpunjen u svečanoj sali, gde je poezijom i kratkim kolažem inserata iz filmova odata počast glumcu Janezu Vrhovecu, ocu Dane Vrhovec.

Poezija koju je on pisao je duhoviti deseterac, a par pesama su pročitali naši glumci Jelena Cvijetić i Zoran Belošević. Učestvovao je i Srećko Anđelković, kompozitor, kantautor i muzički pedagog za gitaru.

Izložba nosi naziv “Profesije”, gde se mogu videti radovi, pre svega grafike Tome Petrovića iz dva ciklusa – prikazana su zanimanja dva naroda, Kine i Jugoslavije. Dana Vrhovec se lazarevačkoj publici predstavlja kolažima i skulpturama.

Izložbu možete posetiti do 21. jula.

lazarevac.info

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti