4.8 C
Lazarevac

Polaganjem venaca na Spomenik srpskom ratniku obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Polaganjem venaca na spomenik srpskom ratniku, ovaj značajan datum obeležen je i u opštini Lazarevac.

Pored predstavnika opštine, polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920.

Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio istoričar-književnik Milosav Nedić koji je podsetio na važnost ovog datuma koji je bio uvod u završetak Velikog rata.

Predsednik Skupštine gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić podsetio je da je naša zemlja pretrpela velika stradanja u Velikom ratu. „Srbija je za slobodu u Velikom ratu izgubila više od trećine ukupnog stanovništva, a ta žrtva naših predaka je zapravo zalog budućim generacijama da umesto puške koriste olovke i da se na taj način oduže državi, kako žrtva njihovih predaka nebi bila uzaludna. Obaveza nas političara je da vodimo mirnodopsku politiku i da na taj način stvaramo modernu i ekonomski jaku Srbiju, kako bi omogućili našim potomcima da nastave da našim koracima grade još bolje društvo za život svih građana”, istakao je Sinđelić.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

lazarevac.info / GO Lazarevac

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti