4.8 C
Lazarevac

Potpisan aneks ugovora vrednosti 47 miliona evra za izgradnju kanalizacione infrastrukture

Predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Stević u Palati Srbija danas je potpisao relevantni aneks ugovora ukupne vrednosti 47 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže na teritoriji opštine Lazarevac u dužini od 81 kilometar.

“Danas je veliki dan za opštinu Lazarevac, mesto za koje živim! Mojim sugrađanima danas donosimo potpisan ugovor u vrednosti od 47 miliona evra za početak izradnje kanalizacione mreže u dužini od 81 kilometar”, kazao je predsednik GO Lazarevac Bojan Stević nakon potpisivanja.

“Zahvaljujem se svom timu saradnika na odgovornom i posvećenom radu u proteklih 9 meseci na pripremi dokumentacije koja nas je preporučila da zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, uđemo među prvima u realizaciju i izgradnju ovog životno važnog projekta za budućnost Lazarevca”, napomenuo je Stević.

“Ovim ugovorom predviđena je izgradnja glavnog fekalnog kolektora, kao i izgradnja 2 Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Lazarevcu i Velikim Crljenima čime ćemo učiniti našu opštinu boljim mestom za život svih njenih građana. Moram još jednom da istaknem veliku zahvalnost predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić, resornom ministru Momiroviću ali i našim kineskim prijateljima”, zaključio je predsednik GO Lazarevac.

Svečanom potpisivanju u Palati Srbija prisustvovao je i zamenik predsednika GO Lazarevac Tomislav Rikanović koji je naglasio da je prava privilegija biti danas ovde zajedno sa predstavnicima 14 gradova i opština, potpisnica sporazuma u okviru projekta „Čista Srbija“.

“Ovo je ujedno i nagrada kako za predsednika opštine, tako i za njegov tim i mene koji sam deo tog tima. U poslednjih godinu dana uspelo se uraditi ono što je bilo obećano građanima, kako u kampanji tako i prilikom inaguracije predsednika i mene i našeg tima. Privilegija je danas biti ovde da na neki način uspevamo sve ono što smo pričali i obećali, da polako i ostvarujemo”, kazao je Rikanović.

“Ono što su meštani Velikih Crljena godinama sanjali, nešto što su im decenijama neki pre nas obećavali, dolazi na realizaciju. U narednih 60 dana krenuće se u realizaciju projekta, kada naši kineski prijatelji koji su dobili da izvedu deo radova obezbede bankarske garancije, i kada im se uplate avansna sredstva”, naveo je Rikanović.

Današnjim potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CRBC i predstavnika 14 gradova i opština, među kojima se našla i opština Lazarevac, zvanično je i započeta realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija”.

Lokacije gde će se projektovati i započeti sa izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su Lazarevac, Veliki Crljeni, Lajkovac, Obrenovac, Novi Sad, Kragujevac, Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Mionica, Novi Bečej, Krupanj, Kučevo, Svrljig, Kladovo i Vranje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se u okviru ove prve faze projekta “Čista Srbija” izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 ilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

“Plan Vlade Srbije je da u narednih 5 godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Posle ovog projekta ova zemlja neće biti ista. Za mene lično ovo je najvažnija investicija, jer od ovoga zavisi budućnost naše dece i uveren sam da ćemo uspeti da je sprovedemo u svim gradovima i opštinama”, rekao je ministar Momirović.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji „Čista Srbija” za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji. Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

lazarevac.info / Foto: Grad Beograd / Opština Lazarevac

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti