10.3 C
Lazarevac

Predodvodnjavanje od izuzetne važnosti za PK Polje „E“

Prolećna „sezona“ na najmlađem površinskom kopu Rudarskog basena Kolubara, Polju „E“, podrazumeva pojačanu brigu o akumulaciji vode u zoni rudarskih radova.

Podjednako se vodi računa o atmosferskim padavinama i vodotokovima ispod površine zemlje, a s obzirom na činjenicu da je ovaj kop slivna površina svih ležišta istočnog dela basena, njegovo odvodnjavanje je veoma kompleksan projekat.

Vladan Ivković, direktorPolja „E“, objašnjava da sama konfiguracija ležišta iziskuje potpuno nov pristup odvodnjavanju.

„Površinski kop Polje „E“ koje je budućnost RB „Kolubara“ ,obuhvata katastarske opštine Baroševac, Zeoke i Medoševac. Ono što je karakteristično za PK Polje „E’“  je samo prostiranje ležišta i dubina kopa. U odnosu na površinu terena, sa južne strane pored reke Peštan, kop će biti  dubok negde oko 290 metara i jedan je od najdubljih kopova u jugoistočnoj Evropi a što se tiče eksploatacije, najdublji u Srbiji.

Ono što je izuzetno bitno za površinsku eksploataciju u Polju „E“’  je predodvodnjavanje koje  podrazumeva da se voda zaroobljena u slojevima izradom bunara iscrpi iz tih slojeva da bi se omogućio rad. To su velike investicije „, objašnjava Ivković.

Predodvodnjavanje se vrši u dve faze.Prva faza  je predodvodnjavnje krovinjskih slojeva iznad prvog  ugljenog sloja i to su takozvani „Krovinjski bunari“. Druga faza  podrazumeva izradu bunara  i crpljenje vode iz medjuslojne izdani,odnosno slojeva između prvog i glavnog ugljenog sloja.U prethodnim godinama preko milion kubnih metara vode  na godišnjem nivou iscrpljeno je sa krovinjskim i međuslojnim bunarima.

Projektom Polja „D“, čiji zaposleni sada čine Polje „E“, nisu  predviđeni objekti predodvodnjavanja, pa samim tim ni potreban broj radnika. Projektom kopa Polja „E“ jesu predviđeni, tako da se očekuje da to bude prevaziđeno.

Sada su na ovim poslovima angažovani bravari i električari iz radionica za održavanje transportnih traka i bagera.

lazarevac.info / kissinfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti