15.9 C
Lazarevac

Promocija knjiga „Završna reč“ Tome File

U svečanoj Sali biblioteke Dimitrije Tucović čuveni advokat Toma Fila okupljenima je predstavio dve knjige od kojih  je  “Završna reč” njegovo autorsko delo dok je druga ”Branio sam na smrt osuđene” delo njegovog oca Filote File.

Toma Fila je jedan od najpoznatijih srpskih advokata, specijalista za krvne delikte i prvi advokat koga je angažovao Haški tribunal neposredno po svom osnivanju. U delu „Završna reč“ opisani su slučajevi Slobodana Miloševića, Jovanke Broz, Žarka Lauševića, Borke Vučić, Nikole Šainovića, Šefke Hodžić, haških osuđenika, ubica i kriminalaca, nevinih i krivih.

“Te dve knjige želim da svaki student prava pročita jer će na taj način shvatoti šta smo mi oto radili u advokaturi, jer se u njima nalazi oko 70 godina advokature. Ja mislim da je jako dobro da ljudi shvate šta je lose u kriminalu i kakva je uloga advokata jer mislim da smo  nepravedno optuženi. Za advokaturu vezuju sbalažljivost, prljave radnje, a u stvari mi smo jedini garant prava i pravde optuženika.”

Fila je naveo da sa jedne strane imamo državu, policiju, pravosuđe, a sa druge optuženog kome jedino hoće da pomogne advokat. On se dotakao I teme koja je opisana u knjigama, a to je jedino zajedničko branjenje njega I oca. Radi se o slučaju Šefke Hodžić koja je počinila ubistva trudnice koje je 1969. godine izazvalo senzacionalno suđenje u tadašnjoj Jugoslaviji.

Hodžić, koja nije imala dece, je doznavši da joj je prijateljica Alija Hasanović trudna, počela da glumi trudnoću. 6. oktobra 1969. je Aliju Hasanovića ubila hicima iz pištolja, a potom dete izvadila iz utrobe i pokušala vlastima prijaviti kao svoje. Milicijska istraga ju je razotkrila kao počinioca, te je na Okružnom sudu u Tuzli, nakon suđenja na kome ju je branio znameniti beogradski advokat Filota Fila, osuđena na smrt. Kazna je, pak, po žalbi preinačena u 20 godina zatvora. Godine 1982. je na Dan republike pomilovana i puštena iz zatvora.

lazarevac.info / kissinfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti