15.9 C
Lazarevac

U narednom periodu gradiće se regionalni sistem za upravljanje otpadom „Kalenić“

Povodom realizacije projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom „Kalenić“ juče je na Ubu održan sastanak. Na sastanku su prisustvovali ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predstavnici lokalnih samouprava iz Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i grada Beograda. Ispred gradske opštine Lazarevac, kao jedne od osnivača Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“d.o.o. Ub, prisustvovao je predsednik GO Lazarevac Bojan Stević.

Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na „Kaleniću“ tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija – rekla je ministarka Vujović.

Radovi planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić“ na lokaciji Kalenić – Ub, odnosno izgradnja regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda. U ovoj fazi biće obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U ovoj fazi, očekuje se da će se priključiti još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice.

Ovo je prvi od ukupno osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koje ćemo graditi u narednom periodu. Za njihovu izgradnju obezbedili smo 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Regionalni centri će obuhvatiti više od 50 gradova i opština u Srbiji. Gradićemo ih u fazama, a „Kalenić“ je najspremniji projekat i zato će biti prvi koji ćemo realizovati“, rekla je Vujović.

lazarevac.info / Opština Lazarevac

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti