15.9 C
Lazarevac

Vidovdan – Dan opštine Lazarevac

Svetom liturgijom, parastosom i polaganjem venaca u kripti hrama Svetog velikomučenika Dimitrija obeležen je Vidovdan, jedan od najvećih hrišćanskih praznika i Dan opštine. Lazarevac danas proslavlja 133 godine postojanja pod ovim imenom.

Svečanom sednicom na kojoj su dodeljene tradicionalne Vidovdanske nagrade gradske opštine Lazarevac, nastavljeno je obeležavanje Dana grada. Svečana sednica u velikoj Sali Kulturnog centra počela je intoniranjem državne himne “Bože pravde” nakon čega je prikazan film o realizovanim projektima u proteklih godinu dana. U ime rukovodstva GO Lazarevac, praznik je svim sugrađanima čestitao predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević, najavivši  tom prilikom brojne kapitalne projekte planirane za budući  period.

Prisutne je pozdravio i predsednik Skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić koji je podsetio na istorijat opštine koja je od male varošice postala administrativni i kulturni centar ovog dela Šumadije.

Najveće priznanje, Vidovdanska nagrada, uručena je Gimnaziji u Lazarevcu. Komisija za dodelu javnih priznanja ove godine odlučila je da nagrada u oblasti protivpožarne zaštite pripadne Branku Lazareviću iz Brajkovca, zaposlenom u VSJ Lazarevac, a nagrada za stvaralaštvo mladih otišla je u ruke Luki Kostiću, učeniku Gimnazije u Lazarevcu i Đorđu Komadini, studentu Medicinskog fakulteta Univerziteta u  Beogradu.

Vidovdan se slavi kao dan opštine Lazarevac zbog činjenice da je u sklopu obeležavanja 500 godina od  Kosovskog boja 1889. godine u čast kneza Lazara, a na inicijativu stanovnika bezimenog naselja na brdu Zbegovac, ukazom tadašnjeg ministra unutrašnjih dela, ovom naselju dato ime Lazarevac.

lazarevac.rs / kissinfo.rs

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti