15.9 C
Lazarevac

Započeli radovi na izgradnji kanalizacione mreže u MZ Veliki Crljeni

U prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, predsednika GO Lazarevac Bojana Stevića, predstavnika kineske kompanije CRBC, u okviru projekta ,,Čista Srbija“ danas su u Velikim Crljenima zvanično otpočeli radovi na izgradnji kanalizacione infrastrukture. Pored primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Velikim Crljenima u dužini od oko 53 kilometra u okviru ovog projekta biće izgrađeno i oko 25 kilometara kanalizacione mreže u Lazarevcu.

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević je napomenuo da za građane opštine Lazarevac i mesne zajednice Veliki Crljeni početak izgradnje komunalne infrastrukture je od izuzetne važnosti, jer do sada je kanalizacija oticala kao otvoreni fekalni kolektor ispred njihovih domaćinstava, u formi septičkih jama.

,,Još jedno gradilište se otvara na teritoriji opštine Lazarevac u mesnoj zajednici Šopić, dva zaseoka: Miletića kraj i Beli potok, gde se takođe radi sekundarna kanalizaciona mreža. Pored toga gradi se i glavni fekalni kolektor uz reku Lukavicu inače otvoreni fekalni kolektor, koji je veliki zagađivač i protiče kroz centar grada. Plan je da svako domaćinstvo u centralnom gradskom jezgru kao i prigradskim mesnim zajednicama dobije kanalizaciju do 2025. godine“ rekao je Stević.

„Hvala Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na razumevanju za probleme građana opštine Lazarevac. To je politika predsednika Vučića i Vlade Srbije i nastavićemo da ulažemo i da se borimo za što kvalitetniji život naših građana“, kazao je Stević.

,,Kada pričamo o ovom projektu, mi želimo da u narednih pet godina na teritoriji Republike Srbije više od osamdeset posto lokalnih samouprava bude pokriveno kanalizacionom infrastrukturom, postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi naše otpadne vode izbacivali čiste u reke i kako bi iz tih reka mogli da uzimamo čistu vodu za piće“ naglasio je Momirović.

Ministarka Vujović istakla je da je projekat „Čista Srbija” od izuzetne važnosti jer će poboljšati kvalitet života građana Lazarevca, na čemu insistira i Ministarstvo zaštite životne sredine uz resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u okviru kojeg se izvodi projekat.

,,Ovo je jedna od prvih lokacija gde počinje izgradnja kanalizacije, a ono što je još važnije jesu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja će se izgraditi nakon ove prve faze. U planu Republike Srbije imamo preko devedeset prečišćivača u narednih pet godina koje ćemo izgraditi, i sve to ide ka ispunjenju zahteva zelene agende“ rekla je Vujović.

„Danas su u Lazarevcu istovremeno otvorena dva gradilišta. Počinje izgradnja više od 70 kilometara kanalizacione mreže, a zatim će se graditi i dva prečistača. Ovaj projekat će u velikoj meri unaprediti kvalitet života građana Lazarevca, a time ujedno započinjemo veliki investicioni ciklus. Plan je da u narednih pet godina izgradimo oko 90 modernih prečistača sa pratećom infrastrukturom. Ovo su važni projekti koji će promeniti ekološku sliku Srbije i potvrda naše posvećenosti ispunjavanju ciljeva Zelene agende“ rekla je ministarka zaštite životne sredine.

lazarevac.info

Najnovije

Crveni krst Lazarevca dobio novo kombi vozilo

Predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević sa saradnicima danas je zajedno sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Anke Konrad, uručio ključeve novog kombi...
Vesti